Beredskapsdirektören: ”Alla ska inte få plats i skyddsrummen”

Uppdaterad
Publicerad

Just nu ses förekomsten av Sveriges skyddsrum över på uppdrag av regeringen. Antalet platser som finns i skyddsrummen skiljer sig kraftigt åt mellan kommunerna i länet.

Hör beredskapsdirektören Fredric Johnsson berätta om varför skyddsrummen inte är till för alla i klippet ovan.

– Det hot som finns mot Sverige idag är inte samma som det var under kalla kriget när det började byggas skyddsrum i en större utsträckning, säger beredskapsdirektören för Jönköpings län Fredric Johnsson.

De svenska skyddsrummen

Han är med som representant för Sveriges länsstyrelser för att undersöka och besluta kring framtiden för skyddsrummen.

Stor skillnad i platser mellan kommunerna

Det skiljer mycket i antalet skyddsrumsplatser mellan kommunerna i länet. Tranås har plats för hela 89 procent av kommunens befolkning medan Aneby och Mullsjö bara har plats för 1 procent av befolkningen i skyddsrummen. Det menar Fredric Johnsson beror på hur stort hot man ansåg att staden var utsatt för när skyddsrummen byggdes.

– De platser man har sett en större risk för har fler skyddsrum med plats för fler personer. Men det är en del av det vi ska se över nu i den här utredningen, fortsätter han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De svenska skyddsrummen

Mer i ämnet